Statement Kernachtig Groesbeek over handelswijze COA

Gepubliceerd op 16 december 2023 om 22:36

Kernachtig Groesbeek is vrijdag op de hoogte gesteld van het feit dat een twintigtal statushouder plots, en zonder enige vorm van communicatie vanuit het COA, zijn geplaatst in hotel Val Monte te Berg en Dal. Dit omdat plaatsing in de gekoppelde gemeente Lingewaard niet mogelijk bleek te zijn. Het COA heeft toen besloten om de overval techniek toe te passen en ze toe te wijzen aan onze gemeente, voor een half jaar.

Wij zijn absoluut voor het opvangen van mensen die het nodig hebben, laat daar geen misverstand over bestaan. De gemeente Berg en Dal is reeds een voorloper in het opvangen van vluchtelingen, dit in tegenstelling tot ontzettend veel andere gemeenten. Daarnaast is de manier van (niet) communiceren vanuit het COA tegen alle fatsoensnormen en afspraken in. Bij een eerdere plaatsing heeft het COA al aangegeven dat de manier van communiceren niet goed was en werd er beterschap beloofd. Deze belofte blijkt helaas niets waard te zijn. Het is niet alleen aan de voorbeeldgemeenten om voor opvang zorg te dragen, dit vergt een inspanning van elke gemeente in het land. We gaan er van uit dat het COA zich hier ook voor inspant en niet voor de weg van de minste weerstand kiest.

Kernachtig Groesbeek steunt de burgemeester en het college volledig in hun beslissing om de opvang vanaf maandag te beëindigen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.